keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Kakkunäpertelyjä

Menin sitten ostamaan Tuusulan Confetista kauan himoitsemani Wiltonin kukkamuottisetin marsipaanikukkien tekemistä varten.


Olihan sitä sitten aivan pakko päästä heti töissäkin hehkuttamaan ja päädyin tekemään työkaverini tyttären 5-vuotissynttärikakkua varten muutamia vaaleanpunaisia kukkasia. Tuli sitten myös yksi ruusukin väkerrettyä, mutta kyllä siitä huomasi, ettei vähään aikaan moista ole tullutkaan harjoiteltua. Työkaveri kyllä oli kovin tyytyväinen lahjuksiin - tai ainakin näin vakuutti...


Ostin samalla myös pursotinpussin ja pari pursotustyllaa. Olen tähän saakka selvinnyt kakkupursotuksissa ihan vain muovipussilla, jonka toiseen kulmaan on leikattu reikä. Päätin kuitenkin sijoittaa kunnon työkaluihin, kun niiden hinta ei kuitenkaan ihan päätä huimaa ja kunnon teräksiset tyllat ovat kuitenkin pidempiaikainen kumppanuus.

Pursotusta piti siis päästä ensi tilassa harjoittelemaan ja miehen työkavereille valmistui seuraavia "leivoksia". Ohje hyvin helppo:

  • 1 suklainen kääretorttupohja (sopiva ohje löytyy vaikkapa Kinuskikissan sivuilta) leikattu sopiviksi paloiksi ja sijoitettu litistettyihin paperisiin muffinssivuokiin.
  • Kostutetaan maltillisesti vaikkapa sekamehulla.
  • Päälle levitetään kermavaahdon ja omenahillon seosta.
  • Loppu kermavaahdosta (tässä värjätty vaaleanpunaiseksi samoilla nestemäisillä elintarvikeväreillä, kuin mitä käytetty aiemmin lankojen värjäämiseen...) pursotetaan leivoksen reunoille.
  • Koristelu kaapista löytyneillä sokerisydämillä tai muilla koristeilla.
Eivät nämä leivokset nyt mitään kondiittorikilpailua voittaisi, mutta kelpaavat kyllä makeannälkään...

tiistai 27. syyskuuta 2011

Linkkipäivitystä

Selaimen muistiin on kerääntynyt erinäinen määrä käsityöaiheisia linkkejä. Olen jo jonkin aikaa haaveillut näiden löytöjen jakamisesta myös täällä blogissa, mutta viime aikoina ei aikaa ole muka ollut riittävästi blogipäivityksiin.

Aloitetaan vaikka aiheella
NETTIKAUPAT

Lankatalo Tapion kauppa on Kauhajokinen lankakauppa, jolla on myös nettimyyntiä 5 - 6 €:n toimitusmaksulla tilauksen koosta riippumatta. Voin lämpimästi suositella, sillä asiakaspalvelu on pelannut (jouduin muuttamaan nettitilaustani puhelimitse) ja toimitus oli kiitettävän nopeaa.

Toinen erittäin suositeltava nettikauppa on Titityy, jossa toimitus on erittäin nopeaa ja asiakaspalvelu hyvää. Kaksi kertaa olen tilannut ja molemmilla kerroilla toimitus kirjeitse on saapunut ylihuomisin. Sain myöskin omalla mokalla väärin tilatun tuotteen vaihdettua ilman ongelmia nopeasti.

Brittiläinen kirjakauppa The Book Depository on ollut ahkerassa käytössä paitsi käsityökirjojen (laaja valikoima) myös muun kirjallisuuden suhteen. Tilattua on tullut lähemmäs kymmenen kertaa ja joka kerta toimitus on ollut nopeaa; toimitus saapunut jopa vajaassa viikossa, toisin kuin kotimaisista nettikirjakaupoista.Yhden kerran olen saanut väärän kirjan (oikea kirja, väärä painos), mutta otettuani s-postitse yhteyttä, sain oikean kirjan nurkumatta ja väärän kirjan sain pitää ilman erillistä maksua. Plussaa myös ilmainen toimitus koko maailmaan.

Tilattua on tullut myös Käsityökorista, josta ei myöskään mitään pahaa sanottavaa. Toimitus ihan kiitettävän nopea ja plussaa ilmaisesta toimituksesta yli 25 €:n tilauksille. Saatavilla neulelankojen ja -tarvikkeiden lisäksi mm. kirjontapakkauksia, tuotteita tildailuun sekä muuhun askarteluun.

Kirjokas on ollut pari kertaa testattavana ja ihan kiitettävää palvelua olen saanut myös sieltä. Tarjoaa erilaisten kirjontaan liittyvien tuotteiden lisäksi myös mm. neulontalankoja ja -tarvikkeita. Ilmainen toimitus yli 30 €:n tilauksille.

Kaksi kertaa olen tilannut myös Kangastukku.comista. Tarjolla on runsaasti erilaisia kankaita ja käsityötarvikkeita, myös mm. kestovaippakankaita. Edullinen kauppa, jolla laaja valikoima ja ilmainen toimitus yli 60 €:n tilauksille. Sinänsä minulla ei ole suurempaa valittamista, mutta molemmilla tilauskerroilla on ollut tuotteiden kanssa pientä sähläystä. Ensimmäisellä kerralla tilatussa villakankaassa oli reikiä, mutta korvaava tuote tuli nopeasti s-postireklamaation jälkeen. Toisella kerralla taas sain kangasta 1 m, vaikka olin tilannut 2 m, tälläkin kerralla vaihto oikeaan pituuteen onnistui nurkumatta. Joko minulla on ollut todella huono tuuri tai sitten Kangastukussa sählätään jonkin verran... Nämä kokemukset eivät kuitenkaan saaneet minua säikähtämään niin pahasti, etten uskaltaisi enää tulevaisuudessa Kangastukku.comia kolmatta kertaa kokeilemaan jos sieltä löytyy jotain tarvitsemaani - se kuuluisa kolmas kertahan toden sanoo.

Yksi ainoa verkkokauppa on onnistunut karkottamaan minut asiakaskunnastaan. Tilasin tässä kuukausi sitten KoolAideja Muksuaitasta ja se oli samalla ensimmäinen ja viimeinen tilaus. Toimitusmaksun kanssa oli epäselvyyksiä (tuotteen esittelysivulla ja verkkokaupan toimitussivulla oli eri tietoa toimituksen hinnasta) ja yritin ensin parisen viikkoa tilauksesta saada selvitettyä toimituksen hintaa, jotta olisin saanut maksettua tilaukseni. Sähköposteihini ei vastattu lainkaan. Sitten kun vihdoin ja viimein sain tuon hinnan selville ja tilauksen maksettua, postitukseen meni vielä yli viikon verran. Jätän tästä syystä Muksuaitan pois nettikauppojen linkkilistalta, että kukaan ei erehtyisi luulemaan minun suosittelevan sitä.

NEULEOHJEET

Tähän asti minulla onkin ollut jo muutamia ilmaisia neuleohjelinkkejä linkkilistallani:

IhanItse - käsityöharrastajien keskustelupalsta, ei varsinaisia neuleohjeita
Knitty - englanninkielinen nettineulelehti
Novita - lankavalmistajan neuleohjeita
Ravelry - huima määrä ilmaisia neuleohjeita (yli 70 000 kpl), myös maksullisia ohjeita, vaatii rekisteröitymisen
Ullaneule - kotimainen neulelehti

Tässä vielä muutama lisää:

DROPS design - lankavalmistaja Garn studion yli 3000 suomenkielistä neuleohjetta, lisää mm. englanniksi ja ruotsiksi
Knitting Adventures - lasten neuleita
KnitWiki - neulonnan ensyklopedia, sis. ohjeiden lisäksi muuta neuletietoutta
Lion Brand Yarn -  lankavalmistajan neuleohjeita, vaatii rekisteröitymisen
Popknits - nettineulelehti englanniksi, viimeisin ilmestynyt numero vuodelta 2009
The Knitting Pen - neuleohjeblogi

Olen erotellut näistä "yleisistä" neuleohjeista erikseen
VINTAGENEULEOHJEET

A Good Yarn - 1920-luvun neuleohjeita
Antique Knitting Patterns - runsaasti lastenvaatteiden ohjeita, mutta myös naisille ja miehille
Betsie -  2 kpl 1940-luvun neule- ja virkkauslehtiä lastenvaatteisiin
Free Vintage Knitting - runsaasti vintageohjeita naisille, miehille ja lapsille, myös asusteita ja sisustustavaroita
Helen Heath - pari naisten 1940-luvun neuletta ja sukkaohje
KnitHeaven - ohjeita myös 1800-luvun lopulta ja ihan 1900-luvun alusta
Knitting History - eri kausien historiallisia ohjeita, mm. 1400-luvun naisen huppupäähine
National Library of Australia (vanhojen lehtien haku) - Australian kansalliskirjaston vanhojen lehtien haku
Skiff - 1930-1950-lukujen naisten neuleohjeita
Subersive Femme - runsaasti vintageohjeita sisältävä blogi
TigerMouseCat: Picasa-albumit - useita skannattuja neule- ja virkkausohjelehtisiä
Vintage Purls - 1940- ja 1950-lukujen ohjeita
Vintage Stitch-O-Rama - runsaasti ohjeita 1880-1960-luvuilta
Wayward Creating - muutamia ohjeita sisältävä blogi
Yesterknits - muutamia ilmaisohjeita, muut maksullisia

Jaa-a, eivätköhän nämä tältä päivältä riitä. Nauttikaa!

torstai 15. syyskuuta 2011

Sairasloma-näpertelyjä

Onkin jonkin aikaa vierähtänyt siitä, kun viimeksi kirjoittelin. Sittemmin olen kyllä saanut aikaiseksi jos mitä mielenkiintoista suvun joululahjoista lankavärjäyksen kokeilun jatkamiseen. Viimeisin spurtti neulerintamalla on tapahtunut tämän viikon alussa, kun flunssan kourissa olin kolme päivää sairaslomalla ja en paljonkaan jaksanut pyllyä nostaa sohvan nurkasta. Tästä sitten seurasi useamman neuleprojektin valmistuminen.

Alunperin värjäsin nestemäisillä elintarvikeväreillä 100 % villalankaa tulevan kuopuksen villavaippahousuja varten. Monissa värjäysohjeissa sanotaan kuitenkin, että myös sekoitevillalangat, kuten 7-veikka ja Nalle, käyvät erinomaisesti värjäykseen. Pitihän sitä kokeilla, kun lankavarastosta löytyi sopivasti runsaasti valkoista 7-veikkaa ja käytännössä koko suvussa kukaan ei käytä valkoisia vaatteita... Samalla pataan päätyi myös tuntematonta ohutta villalankaa (Bambinoa?) reilu 50 g.

Ilmeisesti en sitten osannut annostella riittävästi noita Dr Oetkerin nestemäisiä värejä, kun punaisesta syntyi pinkkiä ja vihreästä vaaleaa myrkynvihreää. Tuntemattoman villalangan keittelin useampaan otteeseen; ensin tein siitä musta-valkoista pätkävärjättyä, mutta sitten heitin pataan mitä ihmeellisempiä väriseoksia. Lanka otti itseensä väriä hyvin epätasaisesti synnyttäen hyvin mielenkiintoisen värikombon.

Myrkynvihreä ja pinkit pääsivät sitten uuteen värjäykseen. Vihreän laitoin siniseen värikylpyyn pätkävärjäys-tekniikalla ja punaiset saivat lisäsävyä. Kuva hieman vääristää, ovat nyt pikemminkin punaisia kuin pinkkejä. Vihreästä syntyy kenties kauluri tai muu sellainen siskolle joululahjaksi. Nähtäväksi jää.

Harmaasävyisestä villalangasta neuloin hieman muunnellen baskerin Suuri Käsityö -lehden (1/2011) ohjeella. Lanka on paljon ohjeen lankaa ohuempaa, siis lisäsin jonkinverran silmukoita ja kavennuskerroksien välillä jatkoin soveltaen patenttineuletta, kun ohjeessa neulottiin sileää. Itse olen kovin tyytyväinen tulokseen. Aluksi ajattelin, että baskeri olisi joululahja jollekulle, mutta jostain syystä en voinut harkitakaan siitä luopumista, joten se päätyi sitten itselle.

Ostin Tarjoustalosta toissa viikolla heräteostoksena vaalean vihreää Coats Red heart Eco-Cotton Blend-lankaa 4 kerää hintaan 2 € / kerä. Esim. Lankatalo Tapion kauppa myy kyseistä lankaa hintaan 5,90 € / kerä. Minulla oli siis 400 g kierrätyspuuvilla-akryyli-sekoitetta sävyssä jota en itse varmaankaan tulisi pukeneeksi. Harrastanhan ruskean, mustan ja punaisen eri sävyjä enemmän kuin kylmähkön vaaleanvihreää. Mutta kun todella edullisesti saa, niin eihän sitä voi kauppaan jättää! Niinpä niin.

Kuten aiemmin kerroin, dyykkasin taloyhtiön roskiksesta Novitan neulelehden vuodelta 2008. Tämä lehti pelasti minut, sillä sain siitä idean neuloa kyseisestä langasta siskon tyttärelle joululahjaksi neuletoppi/-liivi.Tällaista jälkeä siitä sitten syntyi - lankaa meni vajaa 3 kerää, joten vielä noin 1,5 kerää olisi tuhottavaa, jahka keksii mihin sen upottaisi... Eipä tuo toppi-liivi kovin edustavalta prässättynä näytä, mutta päällä oli tosi kivan näköinen - juu, olihan sitä pakko kokeilla, vaikka on kokoa S ja itse kokoa M vauva-mahan kanssa kuorrutettuna...

torstai 1. syyskuuta 2011

Villavaippahousut - oma ohje

Blogin päivitys on jäänyt viimeiseltä parilta päivältä, kun olen urakoinut marraskuussa syntyvälle kuopukselleni pitkälahkeisia villavaippahousuja, tuttavallisemmin villiksiä.

Esikoisen jäljiltä on iso kasa lyhytlahkeisia villiksiä, mutta halusin nyt talvivauvalle kätevämpää vaipatus-vaatetustapaa pitkälahkeisten villisten muodossa. Lyhyt lahkeisten villisten päälle kun pitää aina pukea normaalit housut, mutta pitkälahkeiset villavaippahousut eivät välttämättä niitä kaipaa. En kuitenkaan halunnut käyttää perushahtuvaa, josta villavaippahousut tavallisesti neulotaan, sillä siitä tulee kovin paksut ja kankeat lahkeet - kokemusta on.

Käytin tähän työhön aiemmin elintarvikeväreillä värjäämääni 100 % huopuvaa villalankaa. Värjäämisestä enemmän tässä kirjoituksessa.

Sitten itse ohjeeseen...

Villikset

Koko: vastasyntyneestä noin 70 cm, riippuen lapsen pyöreydestä.

Lanka: 100 g siniraidallista (itse värjätty) ja vajaa 50 g (~ 30 g) Gjestal Ren ny ull, 50 g = n. 100 m. Työhön soveltuu mikä tahansa käsinpestävä huopuva 100 % villalanka, josta tulee annetulla tiheydellä napakan paksuhko neulos.
Puikot: 3 ja 4 tai käsialan mukaan
Tiheys: 22 s x 29 krs = 10 x 10 cm

Housut neulotaan pyörönä lahkeensuusta vyötärölle.

Lahje

Luo 44 s puikoille 3 ja neulo pyörönä 2 o 2 n -joustinta 7 cm. Aloita ja päätä kerros 1 n. Kerroksen vaihtumiskohta on lahkeen sisäreunassa.

Vaihda työhön suuremmat puikot. Neulo ensimmäinen kierros seuraavasti: 2 o, *lisää 1 s (lisäys tapahtuu joustimen 2 o silmukan välissä), 8 o, lisää 1 s, 8 s, lisää 1 s*, 1 o, 2 n, lisää 1 s, 2 o, lisää 1 s, 2 n, 1 o, toista * - *, 2 o. Työssä on nyt 52 s. Jatketaan sileää neuletta paitsi lahkeen ulkoreunassa olevilla 2 n, 4 o, 2 n -simukoilla, joilla aloitetaan palmikkoneule kaavion mukaan. Neulotaan lahkeen pituudeksi 24 cm.

Neulo toinen lahje samoin.

Haaraosa
Haluttaessa voidaan haaraosaa vahvistaa silmukoiden venymiseltä vaihtamalla kerroksen ensimmäinen ja viimeinen silmukka ristiin lahkeen sisäreunalta ennen haaraosan neulomista.

Luo ensimmäisen lahkeen kerroksen päätteeksi 10 s. Neulo samalle puikolle toisen lahkeen silmukat alkaen kerroksen vaihtumiskohdasta. Kun olet neulonut kaikki toisen lahkeen silmukat, poimi luotujen silmukoiden väleistä 10 s (vrt. kärjestä aloitetun sukan aloittaminen). Vaihtoehtoisesti voit poimimisen sijaan luoda toiset 10 s ja neuloa haaraan sauman viimeistelyvaiheessa.

Puikoilla on pyörönä yhteensä 124 s. Neulo 1 krs sileää, lukuunottamatta kummankin lahkeen ulkoreunojen palmikkokuvioita joita jatketaan. Tästä lähin kerros ajatellaan alkavaksi jälkimmäisenä luotujen 10 s:n keskellä, joka on myös housujen keskitaka. Voit laittaa kohtaan myös silmukkamerkin, jos haluat.

Neulo toinen krs sileää, mutta neulo 2 s o yhteen kerroksen 5. ja 6. viimeiset silmukat (ensimmäinen haaraan luotu silmukka viimeisen lahkeen silmukan kanssa yhteen). Neulo 8 s o ja tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o, vedä nostettu silmukka neulotun yli), neulotaan siis kerroksen 5. ja 6. silmukka yhteen ylivetokavennuksella. Housujen etupuolella kavennetaan vastaavasti haaraan luotu silmukka neuloen viimeisen lahkeen silmukan kanssa yhteen, 8 s o, ylivetokavennus. Näitä kavennuksia jatketaan vähentäen haaraan luotujen silmukoiden määrää joka kavennuskerroksella 2 silmukalla.

Kavennuksia tehdään etupuolella joka 4. kerros ja takakappaleella joka 8. krs, kunnes kavennusten välillä on vain 2 s. Kavennusten jälkeen työssä on 108 s.

Jatketaan suoraa neuletta sivujen palmikkokuvion kanssa kunnes haaraosan korkeus on 14 cm.

Vaihda ohuemmat puikot ja jatka 2 o 2 n neuletta aloittaen kerroksen vaihtumiskohdassa keskellä takana 1 n ja päättäen kerros 1 n. Kavenna ensimmäisellä joustinneulekerroksella kummankin palmikon kohdassa 2 s. Työssä on nyt 104 s.

Neulo joustinta 3 cm. Tee halutessasi reikäkerros solmimisnauhaa varten: Neulo jokaisen 2 n silmukan kohdalla 1 n, langankierto puikolle, 2 s o yhteen.


Jatka reikärivin jälkeen joustinta vielä 2 cm, päätä silmukat joustinta neuloen. Päättele langat ja palmikoi/virkkaa/puno sopivan pituinen solmimisnauha.